Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1920 όταν μια παρέα που άραζε στην πλατεία Κυριακού, την σημερινή πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε να ιδρύσει μια ομάδα ποδοσφαίρου όχι για να χτυπήσει το κατεστημένο της εποχής που ούτως ή άλλως δεν υπήρχε αλλά για να κάνει το κέφι της.
Οι εποχές ήταν δύσκολες αλλά το μεράκι έφθανε και περίσσευε. Ο Κολομβούνης, ο Πέτας, ο Σταθόπουλος, ο Συνοδινός, ο Σταματόπουλος, ο Γλυκοφρύδης ήταν οι πρωτεργάτες της ιδέας που επίσημα υλοποιήθηκε τον Μάιο του 1923. Το βάρος της οργάνωσης πέφτει στον καθηγητή Μαθηματικών Βαγγέλης Σταμάτης ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της προπολεμικής περιόδου και βοήθησε με τις γνώσεις του την παρέα της πλατείας για να μπει το νερό στο αυλάκι. Και πράγματι μπήκε.
Η ομάδα "βαφτίστηκε" και πήρε το όνομα "Ατρόμητος". Το ιδρυτικό καταστατικό της ομάδας απέκτησε επίσημη μορφή δύο χρόνια μετά. Το 1924 εγκρίθηκε η δημιουργία της νέας ομάδας αλλά η υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού έγινε το 1925. Πρώτη έδρα της ήταν το γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως και λίγο αργότερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το 1925 σε μια άλλη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας στο Περιστέρι ιδρύεται ο σύλλογος Ασπίς από τον οποίο προήλθε ο ποδοσφαιρικός Νέος Αστήρ. Το 1932 ο Νικόλαος Επίογλου και ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου που αποτελούσαν την κορυφή της διοίκησης του Ατρόμητου Αθηνών με έδρα την πλατεία Βικτωτίας πήραν τη μεγάλη απόφαση. Ο Ατρόμητος έπρεπε να βρει τη δική του έδρα.
Η γειτνίαση με τον Παναθηναϊκό δημιουργούσε εμπόδια καθώς η ομάδα δεν είχε δικούς της φιλάθλους και έπρεπε να αποκτήσει το δικό της ξεχωριστό κοινό. Αλήθεια αυτό κάτι μας θυμίζει. Έτσι ο Ατρόμητος μετακινήθηκε το 1933 στο Περιστέρι που εκείνα τα χρόνια ήταν ένας απέραντος περιστερώνας και το αποκούμπι χιλιάδων προσφύγων μετά την καταστροφή της Σμύρνης Πράγματι συγχωνεύτηκε με τον Νέο Αστέρα που διαλύθηκε και έδωσε το σύμβολο του(το αστέρι) στη φανέλα της νέας ομάδας.
Έτσι δημιουργήθηκε ο νέος Ατρόμητος Αθηνών με σήμα το αστέρι που αρχικά χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο της Τόλμης πίσω από τις παράγκες της Ευαγγελίστριας και την Κυριακή του Πάσχα του 1947 απέκτησε το δικό του γήπεδο στην περιοχή που ονόμαζαν Ελιές Εκεί βρίσκεται η τωρινή έδρα της ομάδας. Πολλά-πολλά χρόνια μετά από εκείνη την συγχώνευση έρχεται μια δεύτερη συγχώνευση για να σημαδέψει την ιστορία του Ατρόμητου.
Το καλοκαίρι του 2005 βρίσκει την ομάδα στην Γ' Εθνική με πολλά οικονομικά προβλήματα και το μέλλον της να είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Σαν "μάνα εξ ουρανού" παρουσιάζεται ένας από τους πιο αξιόπιστους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Γιώργος Σπανός ο οποίος κάνει την σοβαρότερη και σπουδαιότερη επενδυτική κίνηση που γίνεται ποτέ στον αθλητισμό του Περιστερίου. Διαλύει την Χαλκηδόνα που ήταν μια από τις ομάδες πρότυπο στην Α' Εθνική και την συγχωνεύει με τον Ατρόμητο.
Η νέα ομάδα βρίσκει τον Ατρόμητο στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Αναπάντεχα αλλά λυτρωτικά. Ο Ατρόμητος κρατάει τα σύμβολά του, τα χρώματά του, την έδρα του και βάζει πλώρη για μεγάλες επιτυχίες. Κάπου εδώ έκλεισε ένας πολύ μεγάλος κύκλος της ιστορίας του και ξεκινάει ένας νέος. Ένας νέος κύκλος μιας νέας ομάδας που μπορεί να αποτελεί προϊόν συγχώνευσης όμως εξακολουθεί να είναι ο ιστορικός Ατρόμητος που γαλούχησε γενιές και γενιές Περιστεριωτών.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Η πρώτη παρουσία της παρέας της πλατείας Βικτωρίας που δημιούργησε τον Ατρόμητο Αθηνών είναι στο 2ο πρωτάθλημα της Αθήνας το 1924.
Από τη χρονιά αυτή ξεκινάει η αγωνιστική δράση και η πολύπλευρη παρουσία του Ατρόμητου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. H ομάδα μετείχε μάλιστα στον πρώτο όμιλο και κατέκτησε την πρώτη θέση. Την περίοδο 1927-28 ο Ατρόμητος προκρίθηκε στην τελική φάση του πρωταθλήματος και κατετάγη τρίτος πίσω από τον Πρωταθλητή Άρη και τον Εθνικό.
Η ομάδα "έπαυσε" στα χρόνια της Κατοχής αλλά επανήλθε δριμύτερη μετά τοπ τέλος του πολέμου. Το 1948 έχασε την άνοδο στην Α' Κατηγορία Αθηνών σε αγώνες διαβάθμισης με τον Έσπερο. Το 1951 είναι η καλύτερη χρονιά του μεταπολεμικού Ατρόμητου καθώς κερδίζει την άνοδο στην Α2 Αθηνών κατακτώντας την πρώτη θέση στη Β' Αθηνών με βραχεία κεφαλή ενός πόντου από το Παγκράτι και τον Εθνικό Αστέρα που ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση.
Το 1959 ο Ατρόμητος πετυχαίνει την άνοδο στην Α' Αθηνών κάτι που ήταν εξαιρετική δύσκολο εκείνη την εποχή καθώς η ομάδα που κατακτούσε την πρώτη θέση στην Α2 υποχρεωνόταν να δώσει μπαράζ με την τελευταία ομάδα στη βαθμολογία της Α' Αθηνών. Και συνήθως κέρδιζαν οι ομάδες της Α' Αθηνών.
Ο Ατρόμητος τα κατάφερε όμως και μαζί με τον Αθηναϊκό είναι οι μοναδικές ομάδες από το 1950 και μετά που έσπασαν το μονοπώλιο των ομάδων της Α' Αθηνών. Αντίπαλος της περιστεριώτικης ομάδας στα μπαράζ ήταν ο Αθηναϊκός. Στο πρώτο ματς που έγινε στη Λεωφόρο Τζουνάκος (35') και Ηλιάδης (77') χάρισαν τη νίκη στον Ατρόμητο με σκορ 2-0. Στον επαναληπτικό πάλι στη Λεωφόρο πήρε λευκή ισοπαλία και πανηγύρισε την άνοδο.
Η σεζόν 1960-61 βρίσκει τον Ατρόμητο στην Β' Εθνική. Το Περιστέρι στέκεται στο πλευρό της ομάδας και οι φίλαθλοι κατακλύζουν το Δημοτικό Γυμναστήριο Η ομάδα μετέχει σε αυτό το πρωτάθλημα σε ολόκληρη τη δεκαετία ώσπου μπαίνει για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια. Αναδεικνύεται πρωταθλητής περιόδου 1971-72 και κερδίζει το εισιτήριο για την Α' Εθνική( τον ακολούθησε και η Προοδευτική) μετά από μια εντυπωσιακή πορεία στον Β' όμιλο της Β' Εθνικής, με "πρώτο βιολί" της ορχήστρας τον Γιώργο Στολίγκα που πετυχαίνει 27 γκολ
Η ομάδα υποβιβάζεται αλλά επιστρέφει ξανά. Η περίοδος 1975-76 είναι η δεύτερη καλύτερη της ιστορίας της αφού κατακτά την ένατη θέση στη βαθμολογία. Νέος υποβιβασμός και νέα άνοδος στην Α' Εθνική στην περίοδο 1980-81 όπου συναντάμε για τελευταία φορά την ομάδα μέχρι την περίοδο 2005-2006 όπου επιστρέφει δυναμικά μέσω της συγχώνευσης με τη Χαλκηδόνα. Οι δεκαετίες του '80 και του '90 είναι πραγματικά εφιαλτικές για την ομάδα που φθάνει μέχρι την Δ' Εθνική στην περίοδο 1997-98. Η περίοδος 1987-88 είναι πάντως βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των περιστεριωτών φιλάθλων.
Ο Ατρόμητος πέρασε την περίοδο στα χέρια των ίδιων των φιλάθλων του κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Ο υποβιβασμός για πρώτη φορά στην Γ' Εθνική ήταν κάτι πουν δεν μπορούσε να χωνέψει κανείς. Έμοιαζε σαν προσβολή.. Άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου μπαίνουν μπροστά και γράφουν ιστορία. Με προπονητή τον Γιώργο Στολίγκα ο Ατρόμητος πετυχαίνει 17 νίκες σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια και κατέκτησε πανηγυρικά τον τίτλο στο Νότιο όμιλο της Γ' Εθνικής και μαζί την άνοδο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΥΡΟΥΚΤΣΟΓΛΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΠΑΝΟ
Η πολύχρονη ιστορία του Ατρόμητου είναι ταυτισμένη με σημαντικές προσωπικότητες που την υπηρέτησαν από τη θέση του προέδρου και κρατούσαν το τιμόνι μιας ομάδας που από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της και κυρίως μετά από την κάθοδο της στο Περιστέρι το 1933 απέκτησε μια τεράστια δυναμική. Στα παλαιότερα χρόνια ήταν "τίτλος τιμής" να ήταν κάποιος πρόεδρος στον Ατρόμητο.
Αλλά και στα νεώτερα χρόνια οι μάχες για την ανάληψη της διοίκησης και κατ' επέκταση της προεδρίας του Ατρόμητου ήταν αδυσώπητες. Ο πρώτος πρόεδρος του Ατρόμητου Αθηνών ήταν ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου ο οποίος ήταν επικεφαλής της παρέας της πλατείας Κυριακού που αποφάσισε το 1933 να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ομάδα. Ωστόσο ο Ανδρέας Τσουρουκτσόλου, αδελφός του Ιωσήφ θεωρείται ο ιδρυτής του Ατρόμητου που εμείς ξέρουμε.
Ο Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου είχε την ιδέα της μεταφοράς του Ατρόμητου στο Περιστέρι και την συγχώνευση με τον Αστέρα που ήταν ανεξάρτητο σωματείο. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ατρόμητου μετά την κάθοδο στο Περιστέρι και επί σειρά ετών κυριαρχούσε στα ποδοσφαιρικά πράγματα της ομάδα. Αποχώρησε λόγω ηλικίας και τον διαδέχθηκε μια ακόμη σημαντική μορφή του Ατρόμητου. Ο Νίκος Επίογλου που άφησε τη δική σφραγίδα στην ιστορία του Ατρόμητου.
Ο Επίογλου που ήταν ένας από τους ευεργέτες του οικοπέδου στο οποίο κτίστηκε η ιστορική λέσχη της ομάδας στην οδό Ραβινέ ενώ ήταν υπόδειγμα ήθους Τελευταίος πρόεδρος της ομάδας είναι ο επιχειρηματίας είναι ο Γιώργος Σπανός πρόεδρος του ομίλου πετρελοειδών "ΕΤΕΚΑ" μετά την συγχώνευση με τη Χαλκηδόνα.
Μια μεγάλη στρατιά προπονητών που άλλοι πέτυχαν και άλλοι όχι, παρέλασαν από τον Ατρόμητο στα 83 χρόνια ζωής και ύπαρξης του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο πρώτος επίσημος προπονητής που άρχισε να κάνει σοβαρή δουλειά στην ομάδα ήταν ο Αντώνης Μηγιάκης που έκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό.
Στην συνέχεια και μέχρι τον πόλεμο στον πάγκο του Ατρόμητου κάθισε ο Υποφάντης.
Αν είχαμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε τη μηχανή του χρόνου στο παρελθόν και να ξετυλίξουμε από την αρχή το φιλμ της ένδοξης ιστορίας του Ατρόμητου θα διαπιστώναμε ότι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές φόρεσαν την τιμημένη φανέλα με το αστέρι στο στήθος.
Οι πιο μεγάλες μορφές στην ιστορία του Ατρόμητου είναι ο Άγγελος Ράμφος, Λάκης Νικολάου, Γιώργος Βασιλόπουλος, Κώστας και Σταύρος Μισαηλίδης, Βαγγέλης Κότσαλος, Νίκος Τσιαντάκης. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ατρόμητου είναι ο Τόλης Μητράκος και δεύτερος ο Μπάμπης Κούκης με 64 και 58 γκολ αντίστοιχα. Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Αντώνης Καραλής και δεύτερος ο Γιάννης Λιβαθηνός με 330 και 328 συμμετοχές αντίστοιχα. ΦΙΛΑΘΛΟΙ - Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ Ομάδα χωρίς φιλάθλους είναι σαν μια θεατρική παράσταση χωρίς θεατές. Για τον Ατρόμητο η συμπαράσταση που έχει από τους φιλάθλους του στο πέρασμα των χρόνων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης του ως ομάδα.
Εκπροσωπώντας μια πόλη που από τα χρόνια πριν από την γερμανική κατοχή είχε ταυτιστεί με την εργατιά, ο Ατρόμητος έγινε γρήγορα το καμάρι του Περιστερίου. Πανστρατιές φιλάθλων των έχουν ακολουθήσει σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας. Υπήρχαν εποχές που οι φίλαθλοι του Ατρόμητου συντηρούσαν άλλες ομάδες όταν πήγαιναν στο γήπεδο τους για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα.
Έχει μείνει ιστορικό το ματς στο Ρουφ το 1972 όταν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες φίλαθλοι του Ατρόμητου πήγαν να δουν το τελευταίο ματς πρωταθλήματος στο οποίο η ομάδα σφράγισε την άνοδο της στην Α' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η δεκαετία του '70 είναι η πιο λαμπρή στην ιστορία του Ατρόμητου και το γήπεδο του Περιστερίου γνώριζε μεγάλες πιένες κάθε Κυριακή. Οι "FENTAGIN" είναι το πιο διάσημο "κομμάτι" των φιλάθλων του Ατρόμητο. Είναι ένα ξεχωριστό αλλά σημαντικό κομμάτι στην ιστορία του Ατρόμητου καθώς κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας.
Η πρώτη οργανωμένη απόπειρα για τη δημιουργία συνδέσμου φιλάθλων πραγματοποιήθηκε το 1972.Ο Ατρόμητος μάζευε κατά χιλιάδες τους φιλάθλους στο γήπεδο και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός οργανωμένοι συνδέσμου ήρθε εκ των ουκ άνευ για καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων φιλάθλων που συνέρεαν εκείνα τα χρόνια στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου για την απόκτηση ενός εισιτηρίου. Έτσι λοιπόν στις 7 Νοεμβρίου 1972 εγκρίθηκε και με τη βούλα του κράτους το καταστατικό του "Συνδέσμου Φιλάθλων Ατρόμητου". Το 1992 δημιουργήθηκε το πρώτο κλαμπ των "FENTAGIN" Τζουμαγιάς και Μπιζανίου γωνία που αποτελεί την συνέχεια του συνδέσμου φιλάθλων.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 1923-2006: "ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΟΞΑ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου